Премини към основното съдържание
ayurvedichna_mdrost

Древната мъдрост на Аюрведа за храненето

прикачен файл
aurveda.pdf (263.58 KB)

 

 

Аюрведа - “Науката за живота” на древната Ведическа цивилизация и до днес си остава един от най-успешните начини за съхраняване и възстановяване на здравето. Тя се базира на универсалните Вселенски закони, разгадани от древните мъдреци и лечители посредством задълбочено наблюдение на природата и дълбока медитация. 

Подходът на Аюрведа към здравето цели запазване на баланса на петте изначални елемента (Етер, Въздух, Огън, Вода и Земя), които са градивните единици на проявената проявената реалност и действат чрез трите основни доши (Вата - Въздух и Етер, Питта - Огън и Вода и Капха - Земя и Вода). Трите доши са уникално съчетани във всеки от нас още от самото ни зачеване. Основните методи за постигане на баланс са правилно хранене и начин на живот, съобразени с нашата индивидуалност, специфични процедури за прочистване и подмладяване, както и грижа за нашето емоционално, интелектуално и духовно благоденствие чрез йога и медитация.

Аюрведа разглежда храненето по съвсем различни критерии от
тези на съвременната медицина. Не се обсъждат изобщо въглехидрати, белтъци,
мазнини, витамини или калории, а храните се оценяват по техните вкусове (сладко, солено, кисело, лютиво, горчиво и стипчиво) и свойства (тежко - леко; студено - топло; мокро - сухо; твърдо - меко; фино - грубо и т.н.). Консумирайки дадена храна, тя става част от нас и внася елементите и свойствата си в нашето тяло. Сухите храни ни изсушават, загряващите увеличават огъня в нас, мокрите хидратират тъканите и засилват секрециите, тежките увеличават масата ни, леките спомагат за намаляване на теглото. Аюрведа познава също така и енергийното въздействие на субстанциите след тяхното приемане, както и следсмилателния им ефект върху средата в храносмилателния тракт. На базата на тези принципи, човек може да владее и до голяма степен да моделира организма си и процесите в него.

Храненето е основен лечебен метод в аюрведичната медицина, тъй като въздействието на храната е особено голямо поради натрупване на ефекта й с времето. Аюрведа определя подходящата диета за всеки човек в зависимост от индивидуалната му природа и дошов дисбаланс.

Независимо от това, както здравите, така и болните, трябва да спазват следните общи правила за хранене, дори и когато консумират най-полезната храна:

• Да се консумира само топла, прясно сготвена и питателна храна, която да стимулира сетивата и храносмилателните процеси, да подпомага движението надолу по стомашно чревния практ, да подхранва тъканите и да дава сила и добър тен.
• Да не се приема твърде голямо количество храна - стомахът е колкото двете шепи на човека - 1/3 от него да се запълни с твърда храна, 1/3 с течност и 1/3 да се остави празна. Ако 1/3 част от стомаха не се остави празна за дошите, те се възбуждат и се смесват с храната. В умерено количество, храната дава дълголетие, не увеличава дошите, лесно минава през гастроинтестиналния тракт, не затормозява агни и се смила без затруднения.
• Храната да се приема в правилното време от деня. Основното хранене е на обяд, когато храносмилаелният огън е най-силен и може да преработи и по-трудносмилаеми храни. Храносмилането пряко се влияе от Слънцето и неговото място на небосклона - когато Слънцето е залязло, нямаме храносмилане и трябва да избягваме приема на храна.
• Храната е лекарство и се приема само след като предната храна е напуснала стомаха - в противен случай необработената субстанция в стомаха се смесва с продуктите от приетата след това храна и предизвиква дисбаланс на трите доши незабавно и едновременно. Необходимо е да има най-малко 4 часов интервал между отделните основни хранения.
• Човек трябва да приема храната в подходящо място, без да говори и без да се смее, с концентрация на ума и внимание към себе си и храненето. Да не се храни на крак, твърде бързо или твърде бавно, да избягва хранене на обществени места.

Познаването на качествата на приеманите храни, внимателното им подбиране, обработка и правилен прием е абсолютно правило за самосъхранението и здравето на човека.

При неправилно хранене се уврежда агни (храносмилателния огън) и храносмилането не протича нормално. Остават несмлени или ненапълно смлени части от храната (ама), които се натрупват, гният, ферментират, образуват токсични газове и други вредни за организма субстанции.
Натрупването на ама е началната фаза на болестните процеси. Тя отслабва защитните способности на организма и го прави податлив към заболявания. 

Според Аюрведа няма заболяване, което може да се развие, ако агни функционира правилно. Състоянието на агни е ключов момент за здравето на организма. Лечебните практики на Ааюрведа са базирани на подобряване на агни и намаляване на ама, което се извършва при всички форми на дисбаланс на дошите.

Най-много ама се натрупва от слузообразуващите храни, подкиселяващите и мазните храни като:

• месо;
• риба;
• яйца;
• млечни произведения;
• пшеница и други зърнени, съдържащи глутен;
• пържените в баня от мазнина (различна от пречистено масло - гхи) храни 
• тръстикова захар; 

Ама е основен фактор в болестния процес, който е причината за широкото приложение на гладуването, на диетите без слузообразуващи храни, особено млечни произведения и глутен и на детоксикационните процедури при много и различни заболявания.

Още Аюрведична мъдрост, факти и съвети за храненето може да научите като изтелите файла: 

aurveda.pdf

Таг

About

We are professional and reliable provider since we offer customers the most powerful and beautiful themes. Besides, we always catch the latest technology and adapt to follow world’s new trends to deliver the best themes to the market.