Премини към основното съдържание
Същността на Йога

Същността на Йога

В днешни времена, когато Йога се популяризира предимно като физическа праткика за добро здраве и тонус, е много лесно да пропуснем същността - Йога като древна наука за себепознание и осъзната еволюция. Йога е духовното наследство на човечеството, майка на всички източни духовни традиции, и нейната стойност е неотслабваща във времето, също както и въпросът: “Защо сме тук?”.

Думата “Йога” означава “единство, цялост, интегриране на всички съставни части”. С други думи - изучаването на тази древна мъдрост върви ръка за ръка с прилагането, преживяването и интегрирането й във всички аспекти на живота с дълбока искреност и отдаденост. 

Изучаването й ни среща с четирите житейски практики на Йога, а именно: 

1. Гияна - Йога на мъдростта, пречистването на съзнанието и коригиране на възприятията, за да ги преведем в съзвучие с Вселенската истина.

2. Бхакти - Йога на любовта, доверието, преданоотдадеността, възприемчивостта, смирението и дълбоката връзка.

3. Карма - Йога на служенето, действието, породено от съзнание, че всичко е взаимосвързано и е неразривна част от едно свръхразумно Цяло. Такова действие води към освобождение - излизане от порочния цикъл на миналото. 

4. Раджа - Йога на медитацията, тишината и връзката с неразрушимия покой, неподвижния център, който е в основата на всичко съществуващо. 

За да подпомогнат личното преживяване на гореизброеното, йогите създават цялостна технология, наречена Тантра Йога, която работи с потенциала на енергията да се разраства безгранично. 

Тантра Йога включва:

1. Крия - практики за работа с енергията и генериране на електричен поток, който подпомага еволюцията на тялото, ума и духа. Обикновено комбинират повтарящо се движение със специфична техника на дишане и мантра, за да създадат динамична медитация. Крия практиките пробуждат, трансформират и разрастват енергията, генерират вътрешна топлина и подпомагат лечението на клетъчно ниво. 

2. Нада - използване на мантра - специфична вибрация, съчетание от звуци. Мантра е една от първите техники за раздвижване и превключване на енергията, основаваща се на познанието, че всичко в природата откликва на вибрации и честоти. 

3. Кундалини - интензивни практики за засилване потока на Шакти - жизнената енергия, носеща свръх разум, по продължение на Сушумна (основния енергиен канал по гръбначния стълб, пронизващ всички чакри).

4. Лая - нежни практики с плавни и хармонични движения за отваряне на сърцето, празнуване на живота и преживяване на дълбоко доверие, любов и благодарност към цялото съществувание. 

5. Хатха - йога на тялото, използваща асани (йога пози) в статичен, динамичен или движещ се с дъха вариант, за интегриране на енергията и освобождаването на потока й по всички 72 000 нади (енергийни канали). 

В нашите Интегрални практики ние използваме пълен спектър от Тантра техники от Хималайската Йога традиция на Бабаджи за завръщане към мъдростта на Йога и преживяването й в цялото й богатство и дълбочина. 

Въпреки, че ползите за здравето са неизброими, те са по-скоро страничен ефект от еволюцията на съзнанието, която с лекота преобразява всеки аспект от живота и ни води към прогресивно реализиране на безкрайния човешки потенциал!

Таг

About

We are professional and reliable provider since we offer customers the most powerful and beautiful themes. Besides, we always catch the latest technology and adapt to follow world’s new trends to deliver the best themes to the market.